Na een vakantie: Ontspannen, maar niet mentaal fit!

Zelfs voor mindfulle types als ikzelf – ahum 😉 – is de terugkeer naar kantoor na een korte vakantie een hele opgave. De vele e-mails die op me wachten, de collega’s met hun verhalen en ja dan ook nog de klanten natuurlijk. Ineens word ik weer overweldigd door alle drukte, na dat wekenlange relaxte gevoel…

Gistermiddag had ik alweer het gevoel dat ik stug aan het doorduwen was: ik moest en ik zou mijn inbox leeg hebben voordat ik naar huis ging! En dat lukte natuurlijk niet, want voor verschillende antwoorden had ik collega’s nodig en mijn baas en die waren even met andere dingen bezig. Kortom, erg ontspannen vertrok ik niet van kantoor gisteren.

Nog maar even een blikje cola gaan halen in onze lounge (wij hebben zo’n modern flexkantoor) en op het grote kussen realiseerde ik me dat ik niet van plan was dit najaar de hele tijd zo te gaan werken. Nee, ik had mezelf voorgenomen meer ontspannen lekker aan de slag te gaan en te blijven. Kennelijk kon dat voornemen al in een uur of wat vervliegen als sneeuw voor de zon… Zou er een manier zijn om mezelf minder gek te laten maken door alles wat er op me afkwam?

Vanuit het kussen – het was inmiddels al behoorlijk rustig op kantoor – zag ik in de kast met tijdschriften en boeken een klein wit boekje staan: Mindful Werken. In 8 stappen je werkdruk de baas. Toch maar even in gekeken dus…

Grappig genoeg ging het precies over mijn probleem. Lekker aan de slag of stug doorgaan. Eens kijken hoe het met mijn werkdruk-balans zit. Ik had de mijne flink naar stug doorgaan doen uitslaan op deze eerste dag. Als een kip zonder kop aan het rennen, adembenemend. Ik was ontspannen terug gekomen van vakantie maar of ik nou mentaal fit en veerkrachtig was?

Dan zou ik toch beter met die drukte van de eerste dag hebben kunnen omgaan. Ik had mezelf laten meeslepen, door de drukte om me heen en door mijn eigen drang om gelijk van alle mail af te zijn. . Dubbel mezelf onder druk gezet dus.

Het boek geeft een manier aan om jezelf mentaal fitter te maken, conditietraining van de mind. Dat sprak me aan, alsof ik het al eerder gelezen had. En toen drong het tot me door: ik had het zelf geschreven.


 

Over Wibo Koole:
Als directeur en adviseur binnen het “Centrum voor Mindfulness” combineert Wibo het adviseren van ondernemingen, overheden, instellingen en maatschappelijke organisaties bij innovatievraagstukken en de praktijk van mindfulnesstrainer. Zijn grote interesse is het versterken en integreren van mindfulness in organisaties en leiderschap. Wibo is tevens auteur van boeken zoals “Mindful Werken” en “Mindful Leiderschap”. Mindful Werken is een werkboek om in acht weken beter te leren omgaan met werkdruk en plezieriger en effectiever te werken. Verkrijgbaar bij managementboek.nl.