Een eeuwig leven voor de circulaire werkplek

Laat ik beginnen met een voorbeeld: u heeft een mooie bureaustoel in gebruik, maar na 5 jaar lijkt deze al aardig versleten. Wat doet u? Wat kunt u doen? Waar de gemiddelde kantoororganisatie zo’n stoel tot nu toe bij het grofvuil zette of voor een prikkie via Marktplaats aanbood, komen er steeds meer aanbieders die deze ‘afgeschreven’ stoel op een nuttige en waardevolle manier weer hergebruiken en opnieuw in de markt zetten. Want aan optische mankementen is veel te doen en een groot deel van de waarde blijft zo bewaard. Mooi verdienmodel voor een stoelenfabrikant, zou je zeggen.

Nieuw woord, nieuwe kansen?
Goede kans dat u de term ergens de afgelopen jaren heeft gehoord of gelezen: circulaire economie. Een nieuw economisch systeem met nieuwe verdienmodellen. Het zou het einde moeten zijn van de oude vervuilende en verkwistende (lineaire) wegwerpeconomie en het begin van een systeem waarin hergebruik centraal staat. De gedachte achter de circulaire economie is vrij eenvoudig: waarom iets weggooien als je het ook opnieuw kan gebruiken? Dat klinkt niet alleen logisch in economische zin, het milieu is er ook bij gebaat. En zeker nu begrippen als schaarste en milieuvervuiling niet alleen bestuurskamers bereiken, maar ook binnen overheidsgebouwen serieus worden genomen. Op nationaal, Europees en mondiaal niveau zijn partijen geïnteresseerd in een overgang naar zo’n nieuw systeem.

Overstappen is zo makkelijk nog niet
Maar in de praktijk blijken er nogal wat haken en ogen aan deze nieuwe economische filosofie te zitten. Gek is dat niet. We stapten 200 jaar geleden ook niet zo maar over op de industriële economie. Maar met de huidige technologische mogelijkheden zal deze overstap wellicht sneller gaan dan voorheen. Denk aan de grensoverschrijdende rol van internet of bijvoorbeeld hoe track and trace systemen ons kunnen helpen om producten weer terug te halen. Er zijn ook andere middelen die de ‘transitie’ naar zo’n nieuwe economie kunnen versnellen. Een essentiële driver is de kracht van inkoop. Ook wel de marktvraag naar circulaire producten en diensten. Als producenten de vraag vanuit de markt krijgen, zullen zij uiteindelijk overstag gaan om aan die behoefte te voldoen. Srelvertipothi Denk aan het konijn, de bakker en de worteltjestaart, maar dan met een goede afloop, waarbij vraag en aanbod elkaar echt vinden.

Makkelijk beginnen
Wat moet u dan precies inkopen of welke vraag moet u aan uw leverancier stellen? Hoe definieert u die worteltjestaart? Nou, dat kan best ingewikkeld zijn. Begin daarom makkelijk, kies een product waarvan al bekend is dat het op een circulaire manier kan worden aangeboden. Anderen gingen u al voor, bijvoorbeeld de deelnemers aan de Green Deal Circulair Inkopen. Binnen die groep van inmiddels 30 veelal grote organisaties is kantoormeubilair een aantrekkelijke productgroep. Want er is al verschillend circulaire kantoormeubilair en daaraan gekoppelde concepten in omloop, denk bijvoorbeeld aan de al genoemde bureaustoelen.

Retoursystemen
Al 10 jaar geleden werd door het Amerikaanse Steelcase een Cradle to Cradle stoel ontwikkeld. Deze bureaustoel heeft verschillende eigenschappen die goed in het circulaire systeem passen. Hij is uit duurzame, niet toxische materialen ontwikkeld en is gemakkelijk te demonteren. Men had alleen niet nagedacht over hoe die stoel weer terug moest komen bij de fabrikant. Want zonder die retourafspraak belandt die geweldige stoel alsnog bij het grofvuil. Geen tweede leven voor deze topper dus… Gelukkig hebben Nederlandse koplopers zoals BMA Ergonomics, Alvero en Ahrend deze retoursystemen inmiddels wel op orde en kunnen de stoelen ook echt in de kringloop worden gehouden.

De circulaire werkplek
Het mooie van de productgroep kantoormeubilair is dat elke ondernemer er mee te maken heeft. Ook al is het een secundair onderwerp binnen de meeste bedrijven, u kunt zo wel uw eerste ervaringen opdoen met circulaire producten en diensten. Op die manier kunt u wellicht ook voor uw eigen processen op nieuwe ideeën komen. En het is meteen een mooi voorbeeld waar u met uw medewerkers of klanten over kunt praten. Niets zo concreet als de eigen werkplek en de voorwerpen die u dagelijks gebruikt.

Laat u voorlichten
Omdat er nog talloze vragen zijn en de markt zich nog verder moet en wil ontwikkelen wordt er in het najaar een marktontmoeting georganiseerd, de datum is nog niet bekend. U bent daar als inkoper van (circulair) kantoormeubilair ook van harte welkom. Meer informatie hierover kunt u krijgen via g.croon@mvonederland.nl. U hoort tijdens de marktontmoeting van koplopende leveranciers wat zij nu al kunnen leveren en hoe u samen met andere inkopers de ambities van producenten verder kunt helpen verhogen. En zo kunt u uw eigen ideale worteltjestaart samenstellen.

 


 

Over Godard Croon:

Godard Croon is coördinator bij MVO Nederland, waar hij organisaties helpt die op een duurzamere manier willen gaan ondernemen. Daarnaast is hij actief als kennismanager Circulaire Economie. Hij is verantwoordelijk voor het webdossier, bestudeert onderzoeken, geeft presentaties en begeleidt (groepen) bedrijven in hun zoektocht naar hun rol in die circulaire economie.