Is er nog toekomst voor de HSP’er op kantoor?

Uit onderzoekt blijkt dat 14% tot 21% van de mensen hooggevoelig oftewel HSP is (Highly Sensitive Person). Hooggevoeligheid is een eigenschap van de hersenen gecombineerd met het zenuwstelsel. Met andere woorden: Signalen worden anders opgenomen en verwerkt. Zo nemen hooggevoelige mensen bijvoorbeeld prikkels uit de omgeving sneller en dieper in zich op. Hooggevoeligheid is geen ziekte maar een karaktereigenschap. Juist doordat hooggevoelige mensen prikkels uit de omgeving anders opnemen en verwerken, worden ze voor een aantal andere uitdagingen gesteld. Uitdagingen die hen in het dagelijkse leven nogal eens op de proef stellen. Dat geldt zeker voor hun werkzame leven op kantoor. In mijn werk zie ik steeds meer waardevolle hooggevoelige mensen die “gevlucht” zijn voor het kantoorwerk vanwege de hoeveelheid prikkels die op hen afkomen. Een ontwikkeling die de kwaliteit van het personeelsbestand zeker niet ten goede komt. In dit artikel geef ik meer informatie en oplossingen hoe een kantooromgeving optimaal ingericht kan worden voor hooggevoelige mensen.

Geluiden:
Een hooggevoelig iemand hoort echt ieder geluid en kan zich hier vaak moeilijk voor afsluiten. Zelfs het kleinste ratelen van de airco kan al tot overprikkeling leiden. (achtergrond) Geluiden zijn voor hooggevoelige personen een echte killer. Voor hooggevoelige mensen is het dan ook heel belangrijk dat ze een werkplek zonder achtergrondgeluiden hebben. Wat voor een niet HSP´er een geluidsarme omgeving is, is dat voor een HSP´er vaak helemaal niet. Laat het geluidsniveau altijd checken door een HSP´er.

Energetisch “schoon” kantoor:
Een energetisch “schoon” kantoor is een must voor hooggevoelige mensen. Doordat ze alle signalen uit hun omgeving oppakken zullen ze het ook direct merken als het energetisch gezien niet helemaal lekker zit in hun werkruimte. Een energetisch schoon kantoor zorgt ervoor dat er op een prettige en constructieve manier gewerkt kan worden. Hooggevoelige mensen weten zelf vaak hoe ze het kantoor energetisch schoon kunnen krijgen. Het enige dat je hoeft te doen is hen hiervoor de ruimte te geven.

Gebruik “groen”:
Hooggevoelige mensen staan vaak heel dicht bij de natuur. Ze leven natuur en zijn ermee verbonden. Zo ook in en rond hun werkplek. Groen in kantoor heeft echt heel erg veel voordelen. Zo gaat de productiviteit omhoog, zuivert het de lucht en zorgt groen voor creativiteit. Een goede plant op de werkplek zal een enorm verschil maken voor hooggevoelige mensen. Een andere mogelijkheid die ik steeds vaker toegepast zie worden is het maken van een groene gevel in het kantoor. Over een echte (rustgevende) blikvanger gesproken….

Zorg voor rust:
Een hooggevoelig mens heeft rust nodig tussen de chaos. Ook al is het maar een kwartiertje. Als een hooggevoelig persoon niet bij zichzelf kan komen, zakt de productiviteit tot een dieptepunt. Ik hoor vaak verhalen van hooggevoelige mensen die zich terug moeten trekken op het toilet om een rustmomentje voor zichzelf te creëren. Dit is niet goed voor de productiviteit. Voor rust in kantoor kan bijvoorbeeld gezorgd worden door het inrichten van een stiltehoekje met zo min mogelijk achtergrondgeluiden. Een hoekje waar mensen zich even terug kunnen trekken als ze behoefte aan privacy en/ of stilte hebben.

Koppel bedrijfsmissie en levensmissie:
Voor hooggevoelige mensen moet hun werk “nuttig” zijn en iets toevoegen aan een betere wereld. Als dit niet het geval is zullen ze uitsluitend werken voor geld. Dit leidt vroeg of laat tot spanningen en zelfs burn-out verschijnselen. Het is dan ook zaak om bedrijfsmissie en de persoonlijke levensmissie van de hooggevoelige medewerker (in spé) te koppelen. Hooggevoelige mensen weten heel goed waarom ze hier op aarde gekomen zijn en wat hun levensmissie is. Het is niet raadzaam om hooggevoelige mensen aan te nemen wanneer de beide missies elkaar niet ondersteunen.

Hooggevoeligheid brengt balans in teams:
Tot slot is het goed om te benoemen dat loyale hooggevoelige medewerkers een echte toevoeging in het ondernemersteam zijn. Mits juist behandeld en juist geselecteerd. Hooggevoelige mensen zullen sneller de klant centraal stellen, een uitstekende dienstverlening verstrekken en zich 200% inzetten MITS ze op de juiste plek zitten en de missies met elkaar overeenkomen.

Zijn mijn medewerkers hooggevoelig?
Weet je na dit artikel niet zeker of er hooggevoelige mensen in jouw team zitten? Kijk dan eens snel op www.hooggevoeligondernemen.nl en ontdek dit in een vijf minuten durende test.


Over Bas van Vugt:

Drs. Bas van Vugt begeleid hooggevoelige ondernemers (en HSP´ers die erover nadenken ondernemer te worden) bij het vervullen van hun potentieel. Als je meer wilt weten over zijn werk kijk dan op www.hooggevoeligondernemen.nl. Hier kun je ook helemaal gratis het E-book “krachtig ondernemen met hooggevoeligheid” downloaden en vind je meer informatie over de gratis weekendtraining.