Productiever door controle over de 4 elementen van fitheid

Ik geloof er niet in; ik geloof niet dat mensen vanuit hun natuur werken omdat ze het leuk vinden. Ze werken omdat er geld verdient moet worden om hun wensen te vervullen, om betekenis te geven aan de maatschappij misschien maar zeker niet omdat ze het leuk vinden. Ga maar na bij jezelf waarom je nou iedere dag een werkplek opzoekt!

Waar ik wel in geloof is het creëren van een beweeglijke omgeving (Dorothea de Flines schreef daar al over in haar artikel) want als er iets bewezen is de afgelopen miljoenen jaren is dat we simpelweg door beweging kunnen overleven. Beweging bracht ons naar het voedsel, beweging bracht ons naar nieuwe plekken en beweging gaf ons nieuwe inzichten en uitzichten; en juist dát inspireert ons tot het doen van grote en grootse zaken die we tegenwoordig werk noemen.

De laatste tijd gaat het veel over beweging als antwoord op ons zittende en hangende leven. We hangen of zitten voor de laptop, de televisie en houden ons bezig met vaak niet sociale media als facebook (waarop iedereen het leuk heeft en succes heeft) en houden ons weinig bezig met de vraag : wat beweegt mij?

In een ideale kantooromgeving (zo die dus al bestaat) kun je vooral bewegen, lopen, wandelen, klimmen, met ballen gooien want laten we nou wel wezen: wie is er opgegroeid met ga lekker even op de bank hangen? nee toch? je bent toch veel productiever, gezelliger, enthousiaster, fitter als je speelt?

Fitheid wordt wat mij betreft bepaald door vier elementen : voel je je fysiek fit (de hoeveelheid energie), ben je mentaal sterk (de gerichtheid van je energie) hoe is het met je emotionele weerstand  (de kwaliteit van je energie) en wat maakt dat je doet wat je doet- ik noem dat vaak de spirituele energie (de bron van je energie). Heb je op één van de energieën een lage(re) score dan zal dat onherroepelijk invloed hebben op de andere elementen. En zo ben je simpelweg in eerste instantie helemaal zelf verantwoordelijk voor jouw energie; daar helpt je geen training time-management of lidmaatschap van de plaatselijke sportschool bij.

In de workshops energy-management die ik geef gaat het in eerste instantie vaak over bewustwording. We worden doodgegooid met goeie adviezen in allerlei media maar waar moet je nou voor kiezen? en omdat kiezen heel lastig is, kiezen we liever niet en gaan we door met wat we al deden met dito resultaten. Nu ga ik er niet prat op dat enkel ík het goede advies geef maar door eens even tijd te nemen voor het proces van bewustwording maak je al een begin met verbetering. Wat weet je van biologische ritmes, van slaap en van lichaamsbeweging? Welke hormonen worden gevoed bij actie maar ook welke juist bij passiviteit? je hebt er echt allemaal zelf invloed op. Doe voor jezelf eens de ademhalingstest. Ga even zitten en klok 60 seconden het aantal in-en uitademingen dat je doet ( in en uit is dus 1). Het gros van de mensen komt ruim boven de 12 uit terwijl we optimaal maar 6-12 ademhalingen per minuut nodig hebben om goed en gezond te functioneren. Als je je dan ook nog realiseert dat ademhaling de hartfrequentie beïnvloed kun je op je vingers natellen dat daar in veel gevallen ook winst te behalen is.

De ideale werkplek is geen werkplek maar een omgeving waarin spanning-inspanning en ontspanning elkaar kunnen afwisselen. Met een open ruimte waarin met ballen gegooid wordt, waarin je al schommelend op nieuwe ideeën komt, waar je wandelt en uitgedaagd wordt, waar je vóór je kijkt in plaats van op het scherm van je iPhone.Over Pim van Beek:

Pim is werkzaam bij ABN AMRO waar hij zich bezighoudt met het ontwikkelen en begeleiden van interventies op het gebied van persoonlijke en teamontwikkeling. Daarnaast is hij eigenaar bij 2-Gather Performancetraining & Coaching. 2-Gather verzorgt (team)trainingen, workshops vitaliteit & performance en coachings op het gebied van gezondheid en beweging om in de behoefte van het leveren van een duurzaam optimale performance te voldoen.